Over Mezelf

cover_compleet (2)

Ik ben geboren op 10 mei 1966 in een kleine plaats ten noordwesten van de stad Kerman (Iran) in een gezin van 7 kinderen. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in dat dorp. Op mijn achttiende verliet ik mijn dorp om in een grote stad (Shiraz), 800 km verder, te gaan studeren. Tijdens mijn studie (sociologie) kwam ik in verzet tegen de islamitische regering en dat resulteerde in mijn gevangenisschap voor een korte periode en vervolgens langdurige onderdrukking en achtervolging. In 1993 kwam ik naar Nederland. In Nederland studeerde ik af in Algemene Sociale Wetenschappen aan de universiteit van Utrecht. Tijdens mijn studie en daarna heb ik in verschillende functies (docente, rijinstructrice, onderzoekster en beleidsmedewerkster) gewerkt.

De onderwerpen die ik in mijn weblog aan de orde stel hebben een sociaal-politiek karakter. Dialoog beschouw ik als successleutel voor het uit de weg ruimen van misverstanden, miscommunicaties en onbegrip. Dit zijn gevaarlijke elementen die een volk in de valkuilen doen stappen met pijnlijke consequenties.

Ik belijd geen religie maar geloof wel in vreedzame elementen in veel religies die eerder dialoog promoten dan oorlog. Islam als meest omstreden religie zie ik bij voorkeur de godsdienst van de “pen” dan het “zwaard”. Ik baseer dit geloof aan het woord van de God van Mohammad die in de Koran zegt: “Zweer bij de pen en wat die schrijft”.

Ik zweer bij de pen en bewaar het zwaard voor het moment dat tientallen pogingen, die de pen moeten doen gelden, niet geholpen zouden hebben. En mijn heilige geloof in de pen neemt niet weg dat ik de ingreep van het zwaard soms noodzakelijk vind. Hitler kun je niet met de pen bestrijden. Die moet je voor zijn voordat hij een wereld vernietigd heeft, wat helaas niet gebeurde!

Ik hoop dat de pen zijn werk zo goed kan verrichten dat er geen zwaard aan te pas hoeft te komen. Met die hoop open ik deze weblog.

Ferdows Kazemi (ferdows.kazemi@gmail.com)
oktober 2010

34 Responses “Over Mezelf” →
 1. Beste mevrouw Kazemi,
  laatst heb ik van mijn advocaat doorgekregen dat ik timide moet zijn. Eenmaal opzoek naar het word ben je column in Volkskrant over timide en introvert tegen gekomen. ik wil hier toevoegen dat
  ‘Je voelt je pas echt machteloos als je op basis van je grote donkere ogen, verkeerde achternaam en niet blanke opvoeding je baan kwijt raakt.
  Ik ben al lang opzoek naar iemand die mijn verhaal over discriminatie met name op de werkvloer in Nederland kan doorvertellen. Ben jij het of ken je iemand die geïnteresseerd is?
  Ik ben geboren en getogen in Teheran, ben pas in mijn 32ste naar Nederland gekomen. Woon sinds 1991 in Nederland.

  Beantwoorden
 2. De reacties op uw integere, mooie en soms ontroerende columns in de VK worden schijnbaar speciaal gevolgd door een groot deel van het PVV-volk om hun frustraties op u te uiten. Ik vind het erg pijnlijk om te lezen en bewonder uw moed om gewoon door te gaan!
  Ik wens u het allerbeste en nog veel goede artikelen!
  Marre.

  Beantwoorden

 3. Jan Janssen

  23 februari 2014

  Ik stem geen PVV omdat ze zo kortzichtig zijn. Ik stem geen PVV vanwege hun intolerante visie op bepaalde zaken. Weet je wat grappig is. Jij lijkt meer op de PVV dan je zelf vermoedt, Ferdows. Niet op alle punten, want dan doe ik jou tekort, Ferdows.
  PVV en Kazemi, both not my cup of tea.

  Beantwoorden
 4. Salaam khanam Ferdows, Man ham besiaar khoshal sodam ke naweshtahai shomara khwandam. Khoda ra shokoor ke Khanomaane sharqi ham metawanand chize benawesand.
  Ik ben geen Iraneers, maar ik hou van deze volk, dat ze zo moedig zijn. Afarin ba shoma.

  Beantwoorden
 5. سلام خانم کاظمی. طرح موضوعی تابو که در جامعه ایران اتفاق می افتد، در کتاب جدیدتان که امیدوارم به زودی قادر باشم نسخه انگلیسی آن را بخوانم را به شما تبریک می گویم. نگارش موضوعی از این دست شهامت فوق العاده ای می طلبد که شما نشان داده اید واجد آن هستید، ارزشمند است. علاقمند بودم در مورد داستانی که در دست تهیه دارم با شما گفتگویی داشته باشم. چنانچه با ایمیلی که در اینجا نهاده ام، تماس بگیرید سپاسگزار خواهم شد. با آرزوی توفیق هر چه بیشتر

  Beantwoorden
 6. خوشحال شدم شما که لااقل یک همکار در هلند یافتم، موفق باشید. ای کاش لینک ترجمه فارسی را می گذاشتید تا در این دهکده غربت هلند بتوانم نوشته تان را بخوانم. با آرزوی موفقیت

  Beantwoorden

 7. black peter forever

  17 november 2013

  Ferdows nu je geconstateerd hebt dat er veel racisme in NL is, kun je nog maar 1 ding doen. En dat is om te vertrekken naar een land waar geen racisme is. Veel succes bij de speurtocht.

  Beantwoorden

 8. black peter forever

  17 november 2013

  Het stukje over martin Bosma. Ook ik ben de afgelopen 25 jr racist geworden in NL. Nog sterker ik begin me steeds meer een Geus te voelen. Vroeger was ik lid van NOVIB en donateur van Liliane fonds en Foster parents. Maar er is een grens aan het absorptievermogen van MIJN vaderland. En de nieuwkomers willen ons nu regeren. Waarom is er geen moslimvolkspartij in NL? Omdat ze dan een beginselprogramma op moeten stellen. En dat zou de ogen van teveel NLers openen over de werkelijke gedachten van deze ongewenste immigranten. Ferdows van mij mag je terug en neem mauro mee.

  Beantwoorden

 9. jos blokpoel

  2 juni 2013

  @Ferdows Kazemi

  Ik heb grote bewondering voor wat je in Nederland bereikt hebt.
  Ik schrik echter van de bijna fascistoïde reacties waarin in veel gevallen de kwantiteit van de woorden het tekort aan echte inhoud moet verhullen.
  Maar dat mag in Nederland…zullen we maar tolerant vaststellen…

  Beantwoorden

 10. RH Coutinho

  8 mei 2013

  Geachte mw Kazemi,
  Nav uw oproep op twitter over het uitgeven van uw boek: ik heb uitstekende ervaringen bij Lulu.nl. Je kunt al met 1 ex. terecht; meer ex. kosten dan een veelvoud (er zijn uiteraard verzendkosten). Productietijd ca. 1 week. Er zijn gegarandeerd meer adressen om zelf een boek uit te geven.
  Vriendelijke groeten, Dolf Coutinho

  Beantwoorden
 11. Mijn complimenten. Ik ga je verhalen volgen want die zouden best wel interessant kunnen zijn.

  Beantwoorden
 12. Bedankt voor uw inspirerende stuk in de Volkskrant. Na het lezen van bovenstaande reacties, moet mij van het hart dat alleen mensen als u mij een thuisgevoel geven in mijn geboorteland. In mijn beleving beschrijft u wat vriendschap is – openstaan voor elkaar zonder te eisen dat de ander denkt en doet zoals jijzelf. Inderdaad, gelukkig kan en mag dat (nog) in Nederland. Hoewel bovenstaande anonieme schreeuwlelijken duidelijk maken dat er ‘gemorreld wordt aan de kabels’ (uit de eveneens zeer inspirerende 4 Mei-Lezing van dit jaar).

  Beantwoorden

 13. rj beunder

  5 februari 2013

  Precies twintig jaar geleden zette columnist Ferdows Kazemi voor het eerst voet in Nederland. ‘Ik word woedend als ik af en toe zie dat mijn prachtige Nederland de neiging heeft zich te vervreemden van de eigenschappen die van haar een tolerante natie maakt.’

  nederlanders zijn helemaal niet tolerant, wij zijn een volk van koopmannen en dominees en calvinisten.
  ‘IN HET ZWEET DES AANSCHIJNS ZULT GIJ UW BROOD VERDIENEN” dat is nederland.
  en dat geleuter dat we dat we in gouden eeuw wel tolerant waren klopt voor geen meter.
  Je was welkom als je wat toe te voegen had aan de gemeenschap, want losers hadden ze niet nodig en een loket gratis geld hadden ze ook niet.
  En de landen waar jullie vandaan komen, zijn in en in slecht. (baby boerka’s!!!, meisjes weer terug het gebouw inschoppen als het in brand staat omdat ze niet kuis gekleed zijn enz)
  en moeten veel harder aangepakt worden. Al dat geleuter over lente in arabierie slaat helemaal nergens op.
  Wij moeten hier niet alleen bang zijn voor die kutmarokkaantjes met 3 jaar lagere school., maar juist voor die hoogopgeleide allochtonen. (De gekkies van de twintowers waren studenten, aboutaleb noemt ayaan hirsi ali een verraadster van de islam enz.)
  die passen zich ogenschijnlijk aan, maar du moment ze de kans ruiken, moorden ze het hele westen uit.!! let op mijn woorden. Ramsey nasr als dichter des vaderlands heeft het wilhelmus volledig verkracht in de naam van de kunst zo ingeburgerd is hij.

  Beantwoorden
 14. “Ik zweer bij de pen en bewaar het zwaard voor het moment dat tientallen pogingen, die de pen moeten doen gelden, niet geholpen zouden hebben.” Ik denk, U hier citerend middels Uw wordpress pagina, een goede reactie op Uw column ‘Waarom-moet-individueel-delict-als-eerwraak-een-groepsprobleem-worden’ heb gegeven. Wat mij betreft bent U hier sowieso welkom en hoeft U nooit Uw zwaard te trekken. Als U dat toch doet zult U er waarschijnlijk zelf invallen!

  Eerder schreeft ik onder dezelfde column:

  Eerwraak niet Nederlands? Wat dacht U van Johan van Oldebarneveld, de gebroeders De Witt? Het schenden van iemands eer wordt als onrecht ervaren en als justitie dat niet kan of wil erkennen dan neemt de beledigde partij maar al te vaak het recht in eigen hand. Daar speelt religie vrijwel nooit een rol in. Ik begrijp dan ook niet waarom Kazemi zich uit de tent heeft laten lokken, óf het zou moeten zijn dat ze een atheïstiche Moslima is!

  Beantwoorden

  • in2flights

   18 november 2013

   “Eerwraak niet Nederlands? Wat dacht U van Johan van Oldebarneveld, de gebroeders De Witt?”

   Dat waren politieke moorden, de volgende politiek moord was Fortuyn, dus het ‘recht in eigen handen namen’ gebeurd door alle moorden. Erewraak gebeurd specifiek door Koran maagdencultus, merendeels meisjes en vrouwen vermoord als ‘onzedig’ Koran schonden en dus de eer van hun man/familie, In Iran hangen die ‘onzedige meisje en vrouwen’ aan galgen, of worden (nu in geheim) gestenigd. .

   “óf het zou moeten zijn dat ze een atheïstiche Moslima is!”

   Daar heeft u degelijk gelijk in, als atheist verdedigd niemand de hoofddoek – Kazemi wel doet, terwijl moet,weten, dat die nooit ‘keuze’ is; en bloedbaden van vrouwen vertegenwoordigen.

   Beantwoorden
 15. Volg je graag op twitter, elk tegengeluid is goed voor de dialoog

  Beantwoorden
 16. ‘In ieder geval kan ik niet terug naar Iran. Daar kunnen ze mij helemaal niet gebruiken. Je moet me toch GEDOGEN!’

  Volgens mij zit er een wezenlijk verschil tussen kunnen en willen, maar goed…

  Beantwoorden

 17. jacobus beun

  18 augustus 2012

  Geachte Ferdows.Veel van jouw schrijven heb ik gelezen.Woon zelf om en om in Turkije en Nederland.Lees veel en discussieer veel.Niet alleen moet je als Iraanse dapper zijn,maar ook als Nederlander,om bepaalde dingen te schrijven.
  De pen als wapen gebruiken is inderdaad het beste wapen,maar soms inderdaad niet voldoende.
  Ook in Nederland worden vele rechten geschonden.
  Laatst las ik het boek van Sam Broersma:Hare majesteits leugens regeren,met als subtitel:
  de staat der Nederlanden als criminele organisatie.
  Ben jij die journaliste,die iets hierover”durft” te schrijven

  Beantwoorden

 18. Mohamed Azahaf

  10 juli 2012

  Dapper en mooi geschreven…Op google kwam ik er achter dat je mijn oude mentrix/Lerares was op Calvijn Collega. Juffrouw Kazemi. Leuk…:)

  Beantwoorden
 19. Dank je wel voor je betrokken woorden over de handelswijze jegens de asielzoekers va het tentenkamp in Ter Apel. Wat daar gebeurd zie ik zelf als geen macht te hebben het op te lossen en om toch maar macht te willen hebben dit als antwoord te geven. Wanneer iemand alleen maar in staat is om me dit soort antwoorden te komen, wordt het dan niet eens tijd om dan maar even geen antwoord te willen hebben, naar een andere manier te gaan zoeken, die wel antwoorden heeft?
  Je hart spreekt dezelfde taal als de mijne, ik dank je ervoor

  Beantwoorden
 20. Ga lekker terug naar Iran Zeurmuts!!!!!!! Doodziek word je van die islamitische uitvreters in ONS land die geen gelegenheid voorbij laten gaan om die achterlijke HAAT-Ideologie te verdedigen.

  Beantwoorden
  • Helaas voor jou ben ik geen moslim, steker nog; ik ben een ex-moslim, een afvallige! Maar dat moet ook niet uitmaken voor jou. Ik behoor toch niet tot de categorie mensen die jou gelukkig kunnen maken, beste ADOLFKE!
   In ieder geval kan ik niet terug naar Iran. Daar kunnen ze mij helemaal niet gebruiken. Je moet me toch GEDOGEN!

   Beantwoorden
 21. Laat ambtenaar en hoofddoek vrij! NOOIT! NEVER!
  Er was een mooie tijd hier in Nederland een paradijs op aarde zonder de islam en zijn achterlijke cultuur. Homo”s lesbiennes iedereen vrij happy tevreden dansend en zingend tot de laatste uurtjes op straat. Nu met al die zwarte kleding, sharia 4 holland, en zijn bedrijgingen iedere dag belanden wij dieper in een soort verlaming en armoe, VREES.. Geen hoofddoek tenzij uw geloof mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen magden moeten zijn, hun haren verbergen en hoer heet als ze zich opmaken. Of racistisch dezelfde etniciteit moet trouwen en altijd thuis moet blijven. Niet haar spiritualiteit kan mag ontdekken omdat is een ALLAH die alles beter weet en straft. Dat onze mooie maatschapij moet splitsen in broeders en niet broeders. STA OP TEGEN DEZE ACHTERLIJKHEID!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Beantwoorden

 22. Saghar Amir

  20 maart 2011

  hi mam,

  ik vind dat je stoer bent om al die dingen over Iran te schrijven.
  ik heb ook een stoere mama!
  je bent de liefste mama ever!!!
  IK HOU VAN JE SCHAT!!!!

  XXX JE LIEFSTE DOCHTER!

  Beantwoorden
  • En ik ben trots op mijn lieve 12 jarige dochter die de moed van haar moeder prijst.
   Mijn geluk kan niet stuk!
   EN IK HOUD VAN JOU, ALLE LIEFSTE SCHAT!

   XXXX JE LIEVEHEBBENDE MOEDER

   Beantwoorden
   • سلام فردوس خانم : اول مهر من به ياد ايام تحصيل در روستايمان ـ همكلاسي هاي مقاطع مختلف – معلمها و شما عفت دانش و فهيمه معلم زبان و…. افتادم . ايميلت را نداشتم اسمت را جستجو كردم اين صفحه را ديدم كه شما از خودت نوشتي – ياد داشتي براتون گذاشتم
    syfoori@yahoo.com
    با مرگ پدرم انگيزي اي شد ياد داشتهاي ايشان را توي يه وبلاگ نشون بدم . خوشحال ميشم اونجا را ببيني و از امروز زادگاهمان بدوني.


 23. Lonneke Deutekom

  1 november 2010

  Go Girl!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: