Over mijn roman ‘De ongewenste zoon’

cover_compleet (2)

Verhalen, verhalen en nog eens verhalen. Eenentwintig jaar geleden (op het moment dat ik deze roman schreef) verliet ik Iran. Ik nestelde me in Nederland. Ik ging van het land houden. Ik burgerde in. Met de dag nam ik afstand van mijn moederland. Ik nam de Nederlandse nationaliteit aan. Maar de verhalen van mijn moederland bleven me achtervolgen. Zesentwintig jaar leven wis je niet zomaar uit. Mijn echtgenoot maakte ik deelgenoot van die verhalen, aan de etenstafel, in de auto op weg naar onze vakantiebestemming, in bed. Ik bleef ze vertellen. De personages uit mijn verleden kregen een gezicht. Soms ontroerden zij mijn echtgenoot, soms lachte hij om hen. En ik ben altijd voor hem de mysterieuze vrouw gebleven wier verleden hij niet goed doorgronden kan, omdat hij mijn moederland niet goed kent. Na elk verhaal riep hij luid: ‘Ferdows, ga maar romans schrijven. Deze verhalen moeten gelezen worden’.
Dat deed ik en zo is mijn debuut ‘De ongewenste zoon’ geboren.
Deze roman heb ik in eigen beheer uitgegeven, omdat een reactie van de uitgevers die ik benaderd heb maar uitbleef. Een deel van het verhaal in de roman speelt zich af in 2009, tijdens de groene beweging in Iran. Het verhaal eindigt vlak voor de presidentsverkiezingen van 2013. De afsluitende zin is: ‘En Teheran maakt zich op voor de volgende verkiezingen’. De roman is uiteraard fictie, maar verhalen die daaraan ten grondslag liggen niet. Het is geen roman over politiek, maar het persoonlijke is verweven met politiek, en zeker in Iran. Als ik op de uitgevers had gewacht, dan had de werkelijkheid het verhaal ingehaald. En dus besloot ik het zelf uit te geven. Het boek is in juni 2013 uit.

Waar gaat het over?
Darya krijgt een zoon, maar is niet gelukkig. Uit de gesprekken met haar zus Nushin in het ziekenhuis in Teheran wordt duidelijk dat het ongeluk van Darya verband houdt met een gebeurtenis uit haar verleden. Een drama waar ze nooit over wilde praten, en dat ze ook voor haar man geheim gehouden heeft. In flash backs vertelt zij haar levensverhaal en schetst zij een indringend beeld van de culturele, religieuze en politieke aspecten van de Iraanse samenleving. Homoseksualiteit- een groot taboe in Iran- speelt een belangrijke rol in haar verhaal. De roman is tevens een eerbetoon aan de groene beweging van 2009 in Iran.

Hoe te bestellen:
Mocht u het boek willen kopen, dan kunt u een bedrag van € 15,00 overmaken naar IBAN-nummer: NL52INGB0002517786 (BIC: INGBNL2A) ten name van F. Kazemi. Vergeet niet bij ‘kenmerk/melding’ het adres (postcode en huisnummer is voldoende) te noteren waarnaar het boek verstuurd moet worden.
Het boek wordt kosteloos verzonden binnen Nederland. Voor buiteland dient u € 5,50 (binnen Europa) of € 9,00 (buiten Europa) verzendkosten over te maken. Het is tevens bij de volgende boekhandels verkrijgbaar: Plukker in Schagen en Ben Kempers in Delft.

En hier kunt u twee recensies over ‘De ongewenste zoon’ lezen, van Harry van Bommel en Ewout Klei:
http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2013/06/23/leestip-de-ongewenste-zoon/
http://cult.thepostonline.nl/2013/06/13/recensie-de-ongewenste-zonen-en-dochters-van-iran/

Ik zie graag uw bestelling tegemoet.

Hartelijke groet,
Ferdows Kazemi
ferdows.kazemi@gmail.com

37 Responses “Over mijn roman ‘De ongewenste zoon’” →

 1. Tineke Karsten.Hoogervorst.

  24 april 2015

  Wat een indrukwekkend boek. Heb het van Uw schoonmoeder gekregen. Er mag wel een tweede boek van komen.

  Beantwoorden

 2. Rudi Beaufays

  27 december 2013

  Dag mevrouw Kazemi, met heel veel plezier heb ik jouw boek gelezen. Een verhaal dat er onmiddellijk invliegt en mij heeft vastgehouden tot op het einde. Een verhaal met verrassende wendingen met in de hoofdrol Darya en waar je dan toch heel even een switch maakt door Omid aan het woord te laten. Knap! Klein beetje spijtig dat je niet te weten komt hoe het met Arash is afgelopen, maar ik heb echt genoten en wil het zeker iedereen aanraden! Mer30 khanum Kazemi. ;o)

  Beantwoorden
  • Veel dank voor de complimenten, meneer Beaufays. Het doet me goed te lezen dat u van mijn roman genoten hebt. Wie weet, wellicht komt er een vervolg waarin Arash zelf kan vertellen wat er verder met hem gebeurd is. Payane shabe siah sepid ast. :-)

   Beantwoorden

 3. Saghar Amir

  4 juli 2013

  Lieve mama,

  Je boek is fantastisch! Ga je er nog een schrijven?
  Kusjes Saghar

  Beantwoorden

 4. Hossein Andalibi

  24 juni 2013

  Lieve khale(tante) Ferdows, ik heb het boek nog niet uitgelezen, maar wil je wel bedanken. Ik wil je bedanken voor het feit dat je met dit boek, een situatie die moeilijk uit te leggen is op een indrukwekkende manier uitlegt. Vraagtekens verdwijnen en er blijft maar 1 vraagteken achter. Waar heeft ons volk dit aan verdiend? Ik ben zelf opgegroeid in/met twee culturen en ben daar trots op. Jouw boek maakt mij ook trots, ik wist al lang dat je een fantastisch mens bent, ik wist door je columns dat je goed kon schrijven, maar nu weet ik door je boek dat je een fantastische schrijfster bent! Je bent in ieder geval mijn voorbeeld voor mijn boek die nog lang niet af is:)

  Tot snel, X Hossein

  Beantwoorden
  • Dank je wel lieve Hossein voor je lieve, warme woorden. En ik ben trots op jou voor je vermogen een uitstekend plaats voor jezelf te creëren tussen twee culturen, die soms enorm botsen. Liefs, Ferdows

   Beantwoorden
 5. Dag Ferdows, Inmiddels het boek gelezen. Zeer onder de indruk van jouw vermogen om de schrijnende situatie in Iran onder de aandacht te brengen. Ik ben er van overtuigd dat het hoofd thema ook nog steeds een taboe is onder sommige bevolkingsgroepen in ons land en dat alleen daarom het zeer is aan te bevelen dat dit boek zal worden gelezen in Nederland. Het is behalve een buitengewoon knap geschreven spannende roman een boek dat je niet licht zult vergeten. Ik zal dus graag enkele exemplaren bij je bestellen om door te geven aan mijn eigen familie en vrienden. Een boek om te weg geven. Een boek om te bespreken in leeskringen.
  Als laatste wil ik nog melden dat het heel mooi en toegankelijk is geschreven en geen dikke pil is waardoor sommigen wellicht zouden worden afgeschrikt. LEZEN DUS!!!

  Beantwoorden
  • Hartelijk dank Tiny voor deze warme woorden, dit geeft me energie om door te gaan waarmee ik net begonnen ben; romans schrijven. Hartelijke groet, Ferdows

   Beantwoorden
 6. Ik volg jouw verhalen steeds. het doet me deugd dat ik jou heb leren kennen als een vrouw die met liefde spreekt over jouw volk en vaderland, en over de moed om te blijven in dit land.
  Groeten uit Mijdrecht

  Beantwoorden

 7. A. ter Weer

  3 juni 2013

  Mevrouw Kazemi, ik wil het boek graag bestellen, maar woon in Luxemburg. Kan u uw IBAN- en BIC-nummer doorgeven, plus het extra bedrag van bezorging naar het buitenland? Ik kan ook een bezorgadres in Nederland gebruiken.

  Beantwoorden
 8. Ben blij dat U in Nederland woont en dit boek geschreven hebt. Ook heel moedig overigens, ga het denk ik bestellen. Ook goed dat U dit op eigen voorwaarden doet, en niet gewacht hebt op de uitgevers. Bedankt .

  Beantwoorden
 9. Fijn dat je met ons deelt, Ferdows! Het is zo belangrijk dat we meer kennis krijgen van je land op een natuurlijke manier! Veel succes verder! Ook vandaag was ik blij berichten uit Istanboel te krijgen over wat er werkelijk gebeurt. Laten we samen uitwisselen en onze menselijke ervaringen delen allemaal. Samen één in vrijheid!

  Beantwoorden

 10. Elly Hemmes

  2 juni 2013

  Ik woon niet in NL en zou het boek ook graag digitaal willen ontvangen. Hoop dat dit mogelijk zal zijn.

  Beantwoorden

 11. Jules ten Berge

  2 juni 2013

  Zo’s sterke vrouw moeten we koesteren. De verhalen ontroeren mij nu al en het boek bestel ik zeker. Een vrouw die niet in het westen geboren is kan juist met een andere blik kijken naar ons.

  Beantwoorden

 12. Mirjam Coret

  2 juni 2013

  Ik zou het boek graag digitaal willen ontvangen en lezen. Kan dat ook?

  Beantwoorden
 13. Ik ga het boek bestellen! Bedankt voor het delen.

  Beantwoorden
  • Mevrouw Ferdows Kazemi,
   Uw verhaal ontroert mij. Geboren in Nederland herken ik veel in uw introductie.
   Veel van mijn verhaal staat op papier maar nog voor mij privé. Voor u: Geniet van elke dag en wees trots op uw mededogen. Groet, Emiel.
   p.s. Ik maak direct het bedrag voor het boek over, ik ben nieuwsgierig en geïnteresseerd.

   Beantwoorden
  • Graag gedaan, veel dank voor het bestellen!

   Beantwoorden
   • Beste Ferdows, ik lees je boek later in de tijd, dan de vorige reacties, maar je onderwerpen blijven zo actueel! Je man heeft je een goed advies gegeven: blijf de verhalen beschrijven met je pen, over nog steeds de dagelijkse werkelijkheid voor miljoenen mensen, die soms met geen pen te beschrijven is, maar gehoord moet worden. Het is pas nog in het nieuws geweest: de.veroordeling van jonge Iraniërs, die alleen maar een vrolijke uiting van de wereldhit Happy op YouTube hebben gezet. Hoe onschuldig is dat, in onze ogen. Maar zij kregen celstraf en zweepslagen opgelegd! Deze jonge Iraniërs verdienen juist een eervol podium. We moeten hen steunen in hun strijd naar vrijheid van meningsuiting. Je gaat hierin dapper voorop. Dank en hopelijk tot het volgende boek!

   • Beste Jodi,

    Veel dank voor de aanmoedigende woorden.

7 Trackbacks For This Post
 1. Ewout Klei – politiek historicus

  […] N.a.v. Ferdows Kazemi, De ongewenste zoon (eigen beheer 2013). ISBN 9789082078008. 208 bladzijden. Prijs: €20,-, exclusief verzendkosten. Meer informatie: https://ferdowskazemi.wordpress.com/over-mijn-roman-de-ongewenste-zoon/ […]

 2. Recensie: De ongewenste zonen en dochters van Iran | ThePostOnline

  […] N.a.v. Ferdows Kazemi, De ongewenste zoon (eigen beheer 2013). ISBN 9789082078008. 208 bladzijden. Prijs: 20 euro exclusief verzendkosten. Meer informatie hier. […]

 3. About my novel ‘The unwanted son’ | Ferdows Kazemi

  […] Over mijn roman ‘De ongewenste zoon’ […]

 4. Te gast in de Leeszaal Rotterdam West: Ferdows Kazemi : Leeszaal Rotterdam West

  […] Het boek kan besteld worden via: https://ferdowskazemi.wordpress.com/over-mijn-roman-de-ongewenste-zoon/ […]

 5. De eerste roman van de Perzisch-Nederlandse schrijver Ferdows Kazemi

  […] Het boek kan besteld worden via: https://ferdowskazemi.wordpress.com/over-mijn-roman-de-ongewenste-zoon/ […]

 6. Boekpresentatie Ferdows Kazemi رونمایی رمان “پسر ناخواسته” فردوس کاظمی

  […] Wil je nu al graag het boek bestellen? : klik hier […]

 7. Diamant Theater Mariahoeve Den Haag » Boekpresentatie Ferdows Kazemi

  […] Wil je nu al graag het boek bestellen? klik HIER […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: