Hoe is mijn debuutroman ‘De ongewenste zoon’ geboren?

Posted on 11 mei 2013

12


cover_compleet (2)

Verhalen, verhalen en nog eens verhalen. Eenentwintig jaar geleden verliet ik Iran. Ik nestelde me in Nederland. Ik ging van het land houden. Ik burgerde in. Met de dag nam ik afstand van mijn moederland. Ik nam de Nederlandse nationaliteit aan. Maar de verhalen van mijn moederland bleven me achtervolgen. Zesentwintig jaar leven wis je niet zomaar uit. Mijn echtgenoot maakte ik deelgenoot van die verhalen, aan de etenstafel, in de auto op weg naar onze vakantiebestemming, in bed. Ik bleef ze vertellen. De personages uit mijn verleden kregen een gezicht. Soms ontroerden zij mijn echtgenoot, soms lachte hij om hen. En ik ben altijd voor hem de mysterieuze vrouw gebleven wier verleden hij niet goed doorgronden kan, omdat hij mijn moederland niet goed kent. Na elk verhaal riep hij luid: ‘Ferdows, ga maar romans schrijven. Deze verhalen moeten gelezen worden’.
Dat deed ik en zo is mijn debuut ‘De ongewenste zoon’ geboren.
Deze roman heb ik in eigen beheer uitgegeven, omdat een reactie van de uitgevers die ik benaderd heb maar uitbleef. Een deel van het verhaal in de roman speelt zich af in 2009, tijdens de groene beweging in Iran. Het verhaal eindigt vlak voor de presidentsverkiezingen van 2013. De afsluitende zin is: ‘En Teheran maakt zich op voor de volgende verkiezingen’. De roman is uiteraard fictie, maar verhalen die daaraan ten grondslag liggen niet. Het is geen roman over politiek, maar het persoonlijke is verweven met politiek, en zeker in Iran. Als ik op de uitgevers had gewacht, dan had de werkelijkheid het verhaal ingehaald. En dus besloot ik het zelf uit te geven. Het boek is in juni 2013 uit.

Waar gaat het over?
Darya krijgt een zoon, maar is niet gelukkig. Uit de gesprekken met haar zus Nushin in het ziekenhuis in Teheran wordt duidelijk dat het ongeluk van Darya verband houdt met een gebeurtenis uit haar verleden. Een drama waar ze nooit over wilde praten, en dat ze ook voor haar man geheim gehouden heeft. In flash backs vertelt zij haar levensverhaal en schetst zij een indringend beeld van de culturele, religieuze en politieke aspecten van de Iraanse samenleving. Homoseksualiteit- een groot taboe in Iran- speelt een belangrijke rol in haar verhaal. De roman is tevens een eerbetoon aan de groene beweging van 2009 in Iran.

Hoe te bestellen:

Mocht u het boek willen kopen, dan kunt u een bedrag van € 15,00 overmaken naar giro 2517786, voor buitenland (IBAN: NL52INGB0002517786 BIC: INGBNL2A) ten name van F. Kazemi. Vergeet niet bij ‘kenmerk/melding’ het adres (postcode en huisnummer is voldoende) te noteren waarnaar het boek verstuurd moet worden.
Het boek wordt kosteloos verzonden binnen Nederland. Voor buiteland dient u € 5,50 (binnen Europa) of € 9,00 (buiten Europa) verzendkosten over te maken. Het is tevens bij de volgende boekhandels verkrijgbaar: Plukker in Schagen en Ben Kempers in Delft.

En hier kunt u twee recensies over ‘De ongewenste zoon’ lezen, van Harry van Bommel en Ewout Klei:
http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2013/06/23/leestip-de-ongewenste-zoon/
http://cult.thepostonline.nl/2013/06/13/recensie-de-ongewenste-zonen-en-dochters-van-iran/

Ik zie graag uw bestelling tegemoet.

Hartelijke groet,
Ferdows Kazemi
ferdows.kazemi@gmail.com