Iraanse Nieuwjaarsviering, stil protest tegen het islamitische regime

Posted on 17 maart 2013

2


Het Iraanse Nieuwjaar nadert. Dat begint met de eerste dag van de lente, op 21 maart. De Iraanse regering promootte de eerste twintig jaar na de revolutie vooral de viering van de islamitische feestdagen. Deze feestdagen zouden de nieuwjaarsviering, die een oud Perzische traditie is en niets te maken heeft met de islam, moeten overschaduwen. De islamitische autoriteiten boekten vooral tijdens de Iran-Irak-oorlog (1980-1988) daarmee succes. In die jaren werd minder aandacht besteed door een groot deel van de bevolking aan het Perzische Nieuwjaar. Het land verkeerde in een bloedige oorlog en uitbundige feesten gaven geen pas.

In het laatste decennium heeft de Nieuwjaarsviering in Iran de vorm van een stil protest aangenomen. Het wordt steeds uitbundiger gevierd. Op de social media kom je erg veel symbolen, spreuken en citaten tegen die het Iraanse Nieuwjaar extra promoten. Iraniërs proberen, door veel aandacht aan de oude Perzische gewoonten te besteden, de islamitische tradities te ondermijnen.

De avond voor de laatste woensdag van het jaar, heet ‘Charshanbe Soeri’ oftewel ‘woensdagfeest’. Vooral jongeren steken vuurtjes op de straten aan. Ze springen dan over het vuur, terwijl ze zingen ‘mijn bleekheid voor jou, jouw roodheid voor mij’. Het is een en al pret. Ik heb het ook vroeger gedaan met mijn familie. Het heeft niets te maken met bijgeloof of het verdrijven van boze geesten, of het aanbidden van het vuur, zoals voor de islam gebruikelijk is geweest in Perzië. Althans, niemand doet het tegenwoordig uit geloof of bijgeloof.

Na de revolutie werd mensen elk soort pret en plezier afgenomen door de islamitische regering. Het ‘woensdagfeest’ was het enige plezier dat de mensen de laatste tien jaar gegund werd. Door de enorme belangstelling van de jongeren voor deze enige uitlaatklep, zijn de autoriteiten echter zenuwachtig geworden. Dit jaar hebben ze het ‘woensdagfeest’ verboden. Wie het verbod negeert wordt opgepakt en pas op de 17e dag van het nieuwe jaar vrijgelaten. De islamitische autoriteiten hebben het verbod van de ‘woensdagfeest’ onder het mom van de bestrijding van bijgeloof ingevoerd.

Het valt me keer op keer op hoe humoristisch de ayatollahs in Iran zijn. Tegen elke natuurramp, kwaal, en ziekte hebben ze een speciaal gebed. En ze geloven echt dat al die gebeden werken. En nu ineens is het vieren van een simpel feestje bijgeloof. Gelukkig kunnen Iraniërs ook hierom lachen. De social media draaien overuren met tientallen moppen van jongeren over de gelovige ayatollahs, die het ‘woensdagfeest’ bijgeloof vinden en de gebeden om diarree en obstipatie te verhelpen niet.

Advertentie
Posted in: Politiek