De ingekorte WW-uitkering is het lange termijn plan van Rutte en Samsom

Posted on 5 november 2012

0


Net als veel Nederlanders vond ik het eerlijk gezegd leuk hoe Rutte en Samsom tegenover elkaar zaten en om de beurt en lovend over elkaar op de vragen van Pauw & Witteman reageerden. Natuurlijk zie ik Rutte liever naast Samsom dan in het gezelschap van Verhagen en Wilders. Natuurlijk ben ik blij dat we eindelijk los lijken te komen van het populisme dat ons land al 10 jaar in haar greep heeft. En natuurlijk ben ik dolgelukkig dat Rutte zijn verstand is gaan gebruiken en in plaats van zijn best te doen om Nederland aan dé Nederlanders terug te geven, een poging gaat doen om bruggen te slaan.

Desondanks zijn er punten in het regeerakkoord die ik liever weg wil hebben. Ik houd het voorlopig bij één maatregel. Ik moest lachen toen ik las dat de duur van de werkloosheidsuitkering ingekort wordt tot maximaal twee jaar. Daarnaast wordt na een half jaar elke baan passend en na een jaar ontvangt men 70% van het minimumloon in plaats van het laatst verdiende salaris. Briljant bedacht, een uitstekende maatregel, maar het lijkt in deze tijd eerder op een grap. Wellicht was het vijf jaar geleden anders geweest. Toen de banen voor het oprapen lagen, en de werkgevers langs de deuren moesten, smekend om werknemers. Het moet de heren Rutte en Samsom niet ontgaan zijn dat er veel mensen vandaag onvrijwillig thuis zitten. Er zijn weinig vacatures. Twee á driehonderd reacties op een vacature is heel normaal. Vooral wat oudere werklozen kunnen heel moeilijk een baan vinden. En juist deze mensen hebben een groot deel van hun leven gewerkt, en hebben recht op een uitkering voor een langere periode. Daar hebben ze tenslotte jarenlang premie voor betaald.
Deze maatregel gaat er bovendien vanuit dat er nog veel banen zijn voor lager opgeleide mensen, anders zeg je niet dat na een half jaar elke baan passend is. Dus een academicus moet theoretisch een baan kunnen vinden als tomatenplukker. Uiteraard vinden veel academici het niet erg om een baan onder hun opleidingsniveau te hebben. Maar wees realistisch, welke groenteteler wil een academicus in dienst nemen die zijn hele leven met pen en papier heeft leren omgaan, en later met toetsenborden? De groenteteler zal zich in de maling genomen voelen als iemand met een CV vol onderzoeks- of beleids- of managementervaring bij hem aanklopt. Rutte en Samsom mogen een poging wagen om wat Maoïstische maatregelen in een kapitalistische samenleving toe te passen, maar ik vrees dat dit niet gaat werken. Het probleem is dat de heren heel moeilijk de groenteteler kunnen dwingen een academicus in dienst te nemen, al helemaal niet als die persoon de prachtige leeftijd van 50 al gepasseerd is. En het is ook moeilijk om een academicus met twee linkerhanden als tomatenplukker aan het werk te zetten, wederom vooral als die persoon al 50 plus is. Het resultaat is dat werkloze academici al binnen een jaar een uitkering hebben die onder het minimumloon ligt en de groenteteler nog steeds op zoek is naar iemand die als tomatenplukker aan het werk kan en niet als gedumpte academische 50 plusser.

Gelukkig is er voor beide groepen nog hoop, zullen Rutte en Samsom zeggen. Het verdwijnen van de basisbeurs zal er toe leiden dat er minder jongeren gaan studeren en ze eerder gaan werken. De groenteteler is straks blij met al die jongelui zonder papieren die voor zijn bedrijf in de rij staan. En omdat na een aantal jaar- bij voldoende economisch herstel- er ook weer een groot tekort aan hoger opgeleiden zal ontstaan, is er ook voor de 50-plussers nog hoop. Het is niet voor niets dat de pensioenleeftijd verhoogd wordt. Academici en HBO-ers die de komende tijd als gevolg van de gewijzigde wetgeving in de bijstand verdwijnen, komen zo tegen hun vijfenzestigste weer aan de bak! Een langtermijn plan waarover de heren in dat gezellige cafeetje in Den Haag heel goed nagedacht hebben.

Posted in: Politiek