Slachtoffers van Halabja verdienen een gedenkteken. Woon je in Den Haag? Teken de petitie!

Posted on 16 januari 2012

0


Het Haagse ‘Comité Halabja Herdenking’ start deze week een burgerinitiatief om de gemeenteraad een locatie aan te laten wijzen voor de jaarlijkse Halabja-herdenking.  Het comité vindt dat de gifgasaanval op de Koerden van Halabja op een waardige manier moet worden herdacht en dat een gedenkteken daarvoor noodzakelijk is. Indien 2.500 inwoners (14 jaar en ouder) van Den Haag de petitie ondertekenen zal de gemeenteraad het voorstel bespreken.

Op 16 maart 1988 viel Saddam Hoessein de Koerdische stad Halabja aan met chemische wapens. Bij deze aanval kwamen zo’n 5.000 mensen, waaronder veel vrouwen en kinderen, om het leven. Na de aanval stierven nog velen en anderen hebben ook nu nog gezondheidsklachten.  Het Comité vindt dat de gemeenteraad van Den Haag een plaats moet aanwijzen waar een gedenkteken kan worden geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Halabja. Het ligt voor de hand om de herdenking in Den Haag te doen en wel om drie redenen:

  1. In Den Haag is het gebouw  van de Organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) aan de Johan de Wittlaan 32. De herdenking is daar nu elk jaar op de stoep, zonder gedenkteken en er is geen ruimte.
  2. Den Haag is de juridische hoofdstad van de wereld met het internationaal strafhof en andere belangrijke organisaties.
  3. De gifgashandelaar die Saddam Hoessein van grondstoffen voor chemische wapens voorzag, komt uit Nederland: Frans van Anraat. Hij zit nu een lange gevangenisstraf uit.

Naast deze drie redenen is de aanwezigheid van een grote Koerdische gemeenschap in Den Haag natuurlijk ook een belangrijke reden.
Het comité verwacht de benodigde 2.500 handtekeningen voor de Halabja-herdenking van 16 maart aanstaande te hebben opgehaald.
De petitie is digitaal te ondertekenen via:

http://petities.nl/petitie/aanwijzing-locatie-waar-een-gedenkteken-kan-komen-voor-halabjaherdenking