Minister Verhagen, exporteur van halal kroketten?

Posted on 17 februari 2011

3


De eerste keer dat mijn jongere zus bij ons op bezoek kwam in Nederland werd ze natuurlijk ook getrakteerd op kroket met haram vlees (tegenovergestelde van halal vlees). Dat vond ze heerlijk! Afgelopen zomer was ze weer hier op bezoek, en deze keer met haar echtgenoot. Die kroket had kennelijk veel indruk op haar gemaakt, want haar echtgenoot vroeg of hij dat zachte spul met krokante korstjes eromheen mocht proeven. Dat mocht uiteraard en ook hij vond het erg lekker. Als Iraniërs iets buiten hun eigen keuken om lekker vinden kun je niet anders dan eerbiedig spreken over dat gerecht. Ze vinden namelijk hun eigen keuken de lekkerste ter wereld en als het enigszins kan, proberen ze buitenlandse gerechten zo te manipuleren dat er wat elementen uit hun eigen keuken in te proeven zijn. Zo heb je bijvoorbeeld Iraanse pizza en Iraanse spaghetti.

We mogen als Nederlanders met recht trots zijn op onze nationale kroket. En ik kan me dus goed voorstellen dat ook minister Verhagen de kroket erg lekker vindt. Terecht dat de minister van economische zaken de kwaliteiten van dit product onder de aandacht wil brengen. Ook voor de export biedt dit veel kansen. En onze economie kan best wat versterking gebruiken.

Jammer is dat de minister zich wat ongelukkig uit over de smaak van de kroket. Zo ongelukkig dat het eerder op een politiek standpunt gaat lijken dan op een smaakkwestie. En erger nog; het lijkt erop dat hij zelf niet begrijpt wat hij zegt.  

Ik wil het hier niet over dat vermeende politieke standpunt hebben, maar over het onlogische taalgebruik van minister Verhagen. Als antwoord op de vraag, waardoor hij zich onderscheidt van de PVV, zegt hij: ‘Ik vind het ook lekkerder om een kroketje te eten dan halal vlees, maar ik zet het niet in mijn verkiezingsprogramma.’

Nogmaals, het gaat mij er niet om de keukensmaak van minister Verhagen geforceerd als politiek statement te interpreteren. Ik ga hier niet beweren dat Verhagen een standpunt formuleert dat al heel lang door het CDA wordt aangehangen en nu pas expliciet bekend wordt gemaakt aan haar kiezers. En ik wil ook niet beweren dat dit standpunt de basis voor de PVV-steun aan het kabinet is. Net zo min dat ik wil zeggen dat Kathleen en Ad erin getrapt zijn en dat zij in de illusie zijn blijven geloven dat de CDA-ideologie ver af staat van die van de PVV. En ik wil al helemaal niet zeggen dat het CDA van begin af aan de ideologie van de PVV gedeeld heeft. Hoewel, je kunt als kabinet een partij geen deelgenoot maken van je beleid als je niet in elk geval dezelfde basisprincipes deelt.

Oeps, ik geloof dat ik afdwaal. Het was niet mijn intentie om kritiek te uiten op het CDA, noch om die partij te vergelijken met de PVV. Geen haar op mijn hoofd om zoiets afschuwelijks te doen. Van vergelijkingen komen boycotten en die wil niemand hebben. Ik kijk in ieder geval wel uit. Ik beperk me hier tot de logica in het taalgebruik van minister Verhagen, of liever het ontbreken daarvan.

Halal vlees is namelijk geen gerecht. Halal betekent gewoon “rein” of “toegestaan”. Door een bepaald slachtingritueel- niet met dezelfde vorm overigens- binnen de islam en het Jodendom wordt het vlees halal of koosjer of rein, zo u wilt. In beide religies is ook al het vlees van bepaalde diersoorten niet halal of koosjer. Zo vinden Joden en Moslims varkensvlees onrein. Moslims volgen in veel rituelen en wetten het joodse broedervolk.

Dat slachtingritueel beïnvloedt, naar mijn ervaring, overigens de smaak van het vlees niet. Een halal/koosjer gerecht is net zo lekker of vies als een gerecht waarin het niet-ritueel geslachte vlees zit. Misschien lijdt het dier wat meer of minder met het ritueel slachten, maar ik geloof niet dat het de bedoeling is van minister Verhagen om zich aan te sluiten bij de partij van de dieren. Hij is namelijk niet vegetarisch. Dus deze discussie hoeven we helemaal niet te voeren.  

Dus ‘liever een kroket lusten dan halal vlees’ is een onlogische formulering. Het is hetzelfde als wanneer je zegt “ik heb liever een gehaktbal dan biologisch vlees’. Maar ik neem minister Verhagen het misverstand niet kwalijk. Hij kan niet overal verstand van hebben. En zelfs als je niet weet wat halal is kun je nog steeds een uitstekende minister van economische zaken zijn. Je moet je gewoon weleens laten adviseren, zo simpel is het!

En als minister Verhagen weer gevraagd zou worden waarmee het CDA zich onderscheidt van de PVV dan zou mijn advies aan hem zijn: Zeg dat het CDA wel bereid is om zaken te doen met Iran door in het geheim containers halal kroketten aan Iran te leveren in ruil voor olie, maar dat u dat niet in het verkiezingsprogramma zet om deze keer de VS niet onnodig voor het hoofd te stoten. Wellicht dat u met die strategie meer succes bij de ayatollahs boekt dan onze onfortuinlijke minister van buitenlandse zaken.

Posted in: Politiek