Van gedoogcultuur tot klikcultuur

Posted on 19 januari 2011

5


De eerste en de laatste sigaret die ik ooit aanstak was op mijn 7e. We hadden geen rokers thuis, maar wel een pakje Winston liggen in onze pronkkamer. Dat lag er aangebroken maar wel bijna vol, uit gastvrijheid. Daarnaast stond een groene asbak. Eentje met een dekseltje met daarop een stangetje. Je legde de as van je sigaret op het dekseltje en drukte op het stangetje, vervolgens kwam de as met een draai in de asbak, die in de vorm van een kommetje was. Uit fascinatie voor die asbak stak ik stiekem een sigaret aan in de pronkkamer en nam een trekje. Ik kreeg een enorme hoestbui waardoor mijn moeder zich naar de pronkkamer haastte en mij betrapte met die sigaret. Ze wist heel goed hoe ze een kind af moest helpen van slechte gewoontes. Laat mij het er niet over hebben. Ik zeg alleen: het hielp!

Ik vind het heerlijk om af en toe uit eten te gaan, niet dat ik het eten van restaurants lekkerder vind dan wat ik zelf thuis bereid. Ook niet voor de wijntjes bij het eten. Ik drink nooit alcohol, als je dat halve glas champagne met oud en nieuw door de vingers ziet. Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom ik uit eten gaan leuk vind. Maar dat hoeft ook niet. Genoeg gevoelens en daden in het leven waarover je verantwoording af moet leggen. Laat me deze gewoon domweg onverklaarbaar verklaren.
Voor de invoering van het rookverbod in de horecagelegenheden was het een hele onderneming om een plekje in een restaurant te vinden waar niet al te veel gerookt werd. Ik kan niet tegen de rook van sigaretten, daar raak ik benauwd van. Misschien een jeugdtrauma, wie zal het zeggen?! Het rookverbod is voor mij dus een verademing, ook prettig dat mijn nette kleren de volgende dag niet in de was of naar de stomerij hoeven.
Ik geloof dat ook het CDA het heel fijn vindt, dat rookverbod. Zij hebben een kliklijn voorgesteld om de overtredingen in de horeca tegen te gaan. Een geniaal idee. Maar als je het mij vraagt zou dit nog beter kunnen werken als er een systeem bedacht zou worden dat men 1 euro per klik op zijn bankrekening zou krijgen. Daarmee lossen we de problematiek van hangjongeren ook op. In plaats van in de woonwijken uit te hangen, gaan ze dan alle horecagelegenheden langs om te kijken of er iemand een sigaretje opgestoken heeft. Geweldig! In eén klap hebben we veel problemen uit de weg geholpen en nieuwe kansen gecreëerd; tekort aan inspecteurs, werkgelegenheid voor jeugdige allochtone criminelen…
Alleen één piep klein kantje, slechts één knopje dat omgezet moet worden; ouders en onderwijzers moeten de kinderen niet meer leren dat klikken slecht is.

Ach ja, ook dat gaat lukken. We gedogen al zoveel in dit land, over die paar klikkers gaan we niet kinderachtig doen. En wat het CDA betreft; ik vermoed dat ze er nog niet uit zijn of Judas een verrader was of een klikker!