Exotische wijken, exotische zaken, exotische jongens en…

Posted on 16 december 2010

4


Als je het voorrecht hebt om in een VINEX-wijk te wonen heb je al snel de beschikking over de voorzieningen van niet één plaats, maar van minstens drie plaatsen of gemeenten.  Onze dochter zit op de school om de hoek en handbalt in een handbalvereniging in een andere gemeente, op 1 km afstand van ons huis. Wij winkelen in weer een andere, op ongeveer 3 km afstand van onze woning. Onze sportschool en het buurthuis waar we onze dochter- min of meer met dwang- naar de Perzische les sturen liggen in een vierde gemeente, 7 km van ons huis. Met de gemeente waar onze dochter handbalt delen we bovendien een schitterende last. Dat is een buitengewoon prachtige ‘energieregelaar’ die in de plaats is komen staan waar eigenlijk, wat mij betreft, de projectontwikkelaars een prachtig appartementenblok neer hadden moeten zetten. Als u onze wijk binnenkomt wordt u verwelkomt door die knots van schoonheid. Dat onze bestuurders toen dit in een vlaag van verstandverbijstering toegestaan hebben doet er niet toe. We gaan de oude koeien niet uit de sloot halen.
U zult me niet horen klagen. Er zit ook helemaal geen ondertoon in mijn uitlatingen over de pracht van die energieregelaar, die eigenlijk de ordinaire benaming van ‘hoogspanningstation’ heeft. Ik hoorde eens iemand in een lezing zeggen dat mensen trots moeten zijn op alles dat tot hun wijk behoort. Dat ben ik ook, ook op die verschrikkelijk mooie energieregelaar, en ik trek me helemaal niets aan van de mening van mijn echtgenoot die het een verschrikkelijk, afschuwelijk, lelijk hoogspanningstation vindt. U kent de mannen, ze zijn nooit tevreden.

De sportschool waar mijn man en ik minstens één keer- hij natuurlijk één keer en ik veel vaker- in de week sporten ligt in een exotische wijk. Exotisch is de chique benaming voor een wijk waar veel uit Turkije en Marokko afkomstige Nederlanders wonen. Deze wijk is voorzien van een aantal exotische zaken, de snobistische benaming voor goedkope Turkse en Marokkaanse winkels.
Ik haal regelmatig exotisch lamsvlees, aubergine en nog een aantal van die exotische artikelen, die tevens een exotisch prijslabel hebben, bij deze winkels.  
Van de week ging ik na het sporten daar naartoe voor een kleine boodschap. Ik had nog mijn wijde sportbroek aan met de lompe sportschoenen eronder. En het zweterige haar geplakt op mijn hoofd deed alle menselijke schoon teniet.
Ik was bezig aubergines, die buiten voor de winkel in een doos lagen, in een plasticzakje te stoppen toen ik een jongen hoorde zeggen ‘hallo sexy meisje’.
Ik draaide mijn hoofd om naar de stem en zag twee exotische jongens staan.
‘Ik had het niet tegen u mevrouw’, zei de ene.
‘Ik voelde me ook niet aangesproken’, antwoordde ik.
‘U heeft wel gekeken,’ zei hij overwinnend.
‘Misschien hoopte ik dat je mij bedoelde’, zei ik glimlachend.

Daar had hij niet van terug!

Vandaag ben ik weer aubergines gaan kopen. U begrijpt nu waarom ik zoveel van onze VINEX-wijk houd.

Posted in: Maatschappelijk