Straf de Iraanse regering, hef de economische sancties tegen het Iraanse volk op!

Posted on 2 november 2010

0


De economische boycot van het Iraanse VOLK door een grote meerderheid van de westerse autoriteiten kan desastreuze gevolgen hebben. Een daarvan is de hindernis die de bevolking ondervindt om naar westerse landen te vliegen. Iraanse vliegtuigen mogen in veel Europese landen waaronder Nederland niet tanken. Op dit moment moeten de vluchten uit en naar Iran – met Nederland als bestemming of vertrekpunt – een tussenstop in Duitsland maken om te tanken. Maar ook dit dreigt binnenkort afgelopen te zijn.

 In een eerder artikel op deze site, onder de titel: “Democratie is geen transformeerbaar object” pleit ik voor het opheffen van de economische sancties tegen Iran. Deze sancties, die eerder de bevolking treffen dan de autoriteiten, kunnen averechtse consequenties hebben. Iran moet uit het isolement, willen we bereiken dat Iraanse jongeren stappen ondernemen naar de democratisering van het land. Sancties duwen hen verder in de klauwen van het regime. Sancties maken dat de Iraanse autoriteiten gelijk krijgen in hun propaganda dat het westen de vijand van het volk is. De jongeren MOETEN in aanraking komen met andere systemen dan datgene dat ze door hun autoriteiten op hun bordje toegeschoven krijgen. Het breken van het isolement is hun enige uitweg uit het dictatorschap van de geestelijken.  

Gelukkig ben ik niet de enige in deze stellingname. Europarlementariër Marietje Schaake (D66) verklaarde vorige week in de NRC: “Een van de specifieke doelen van de sancties is om wél de Iraanse machthebbers, maar niet de bevolking te treffen. Maar als Iraniërs niet meer kunnen reizen, worden zij gestraft voor het regime dat zij niet eens kozen.”

 Reik het Iraanse volk de helpende hand toe. Hef de sancties op. Alleen hierdoor straf je de autoriteiten.

Posted in: Politiek