Een Zweed is minder Zweeds en een Turk meer Turks

Posted on 28 oktober 2010

0


Als ik me goed kan herinneren had de omstreden kwestie van “dubbele nationaliteit” in 2007  te maken met “loyaliteit”. De eerste zou de tweede in de weg staan. En nu heeft men het over de bemoeienissen van de landen van de oorspronkelijke nationaliteit in de burgerlijke kwesties van hun onderdanen en de plichten die zij op kunnen leggen aan mensen die nog in het bezit zijn van hun nationaliteit.

Zweden is een fatsoenlijk, democratisch land waar nooit staatsgrepen plaatsgevonden hebben of schendingen van mensenrechten, maar in Turkije wel. Schitterende formulering van rechts Nederland!

Ik heb de Nederlandse en de Iraanse nationaliteit. Het is theoretisch mogelijk dat de Iraanse regering bijvoorbeeld een beroep doet op mijn burgerlijke plicht om mee te werken aan schendingen van de mensenrechten die regelmatig daar plaatsvinden. De Nederlandse regering verlangt daartegenover van mij om die op zijn minst verwerpelijk te vinden. Met het inwilligen van het ene ben ik disloyaal aan het andere. Een groot dilemma! Hoe zou ik dit op kunnen lossen, als een poppetje zonder hersenen en principes die heen en weer gesleept wordt tussen twee paspoorten? Dat is wat men van mij vindt, een pop zonder hersenen en zonder een verworven eigen identiteit.

Nee, Ferdows je vergist je, zei het stemmetje in mijn hoofd (mensen met dubbele nationaliteiten horen ook stemmetjes in hun hoofd). Rutte bedoelde het met de bemoeienissen van die landen iets anders. Ik geloof dat hij het erfrecht in sommige landen bedoelde. Hij wilde zeggen dat je als meisje de helft minder erft dan wanneer je een jongen bent. Dat is toch zo in de islam geregeld? Wat als je broer straks met de buit ervandoor gaat? Geef je Iraanse nationaliteit op meisje, voordat het te laat is! Je vader is nog in de zeventig, maar de levensverwachting in die landen is ook korter dan in Nederland.

Posted in: Politiek