De hand van Fatima

Posted on 26 oktober 2010

0


‘De hand van Fatima’ is een historische roman geschreven door de Spaanse schrijver Ildefonso Falcones. Het verhaal speelt zich af tussen 1568 en 1609 in Spanje. Het is een heel lang verhaal uitgezet in 944 bladzijden. Net als veel boeken met een zodanige omvang bevat ook dit boek vele herhalingen. De schrijver kan mijn inziens niet mooi schrijven, wel gedetailleerd weergeven. Tot de puntjes toe beschrijft hij de gruwelijke slachtpartijen, martelingen, vernederingen etc. die toen heen en weer tussen de moslims en christenen plaatsvonden. Details waarvan je onpasselijk kan worden.

Het hoofdpersonage van het boek behoort tot de Moriskengemeenschap, duizenden onder dwang bekeerde moslims tot christendom die toen in Spanje woonden. Hij wijdt zijn leven aan een ideaal die in die gruwelijke eeuw onhaalbaar blijkt te zijn. Hij wilde bruggen bouwen tussen de twee godsdiensten, islam en christendom. Na jaren studie in het geheim waardoor hij zijn leven riskeert vindt hij een lichtpunt, een brug. De islamitische Maryam of de christelijke Maria zou die brug zijn. ‘Beide religies geloven in het onbevangen bevlekt zijn van Maryam/Maria’, roept hij overwinnend. Maar zijn pogingen tot het bouwen van die brug stranden. De gevestigde orde, ondersteund door de katholieke kerk, laat geen misverstand over dat er met hun macht niet te sollen valt. De koning en de kerk dulden geen enkele poging tot de verzoening tussen deze religies en zetten vervolgens duizenden Morisken het land uit.

Toen ik vorige week dit boek las moest ik aan de uitspraak van de heer Wilders denken tijdens de aankondiging van de nieuwe gedoogregering. Hij was geen bruggenbouwer, zei Wilders. Onze premier en de vice premier knikten lachend. Een groteskachtige lach en gebaar.

Wellicht is de heer Wilders geen bruggenbouwer, maar we hebben gelukkig de middeleeuwen ver achter ons liggen. Inmiddels beschikt dit volk over een goede leer die de technieken van het bruggen bouwen als geen ander kent. Dus geen reden om bezorgdheid! Of toch wel?!

Oktober 2010

Posted in: Politiek